Jsem ještě zelenáč. Sotva jsem přijela a zapracovala se, a teprve se snažím dát si dohromady, co tu od toho vlastně očekávám, proč jsem sem jela a jak to na mě působí. Je třeba smířit se každopádně s tím, že tenhle rok, alespoň do konce naší „šichty“ na ostrově, nebude pro mě asi moc produktivní.

Na nic kromě práce není buď čas nebo energie, o té tvůrčí nemluvě. Jsem perfektně schopná účastnit se blogersko klubových aktivit, to mě baví, ale například psát, to mi nejde, a nejde mi moc ani číst. S focením je to tak napůl, spíš turistické výcvaky než cokoli zajímavého s hlubší myšlenkou, meditaci se teď v podstatě nevěnuju (i když mívám momenty, kdy se věnuju přítomnosti, vnímám, kde jsem a jak jsem, ale to je tak všechno, nic hlubšího), k józe jsme se zatím taky nedostali (ačkoli mám v pc stažený vánoční dárek pana M., několikadílnou sérii na DVD pro začátečníky), když píšu nějaké básničky pro Imaginarius, připadají mi dost o ničem, nedovedu si k nim vytvořit vztah. Možná se to ještě změní, deset měsíců je dlouhá doba (už tedy spíš osm), ale na druhou stranu si říkám, že to je možná v pořádku. Možná od života jen chci moc a nemůžu mít všechnno najednou – i zaryté vydělávání, i tvůrčí náladu a kdesi cosi. Začínám ovšem cítit, že jsem tu trochu vyjetá z balancu, který mi vyhovuje. Příliš mnoho práce, příliš málo času pro mě, pro to, abych vůbec mohla být tím, kým jsem.

Nemám ani kam se oblékat do vlastního oblečení – což bývá obvykle jedna z těch hlavních věcí, jak se identifikovat a odlišit – většinu času jsem buď v uniformě, kterou celkem nesnáším (neforemná vyblitá růžová polokošile je asi to poslední, co bych chtěla nosit, to i ty vyblité béžové košile v Panerii byly stokrát lepší, určitě tedy k mým červeným vlasům, a líp i seděly), nebo v teplákách. Není se kam vyfiknout, není se proč malovat, jediný důvod, proč si lakuju nehty, je, abych měly ochrannou vrstvu. Sice nosím gumové rukavice, ale makejte v nich tři hodiny v kuse a zjistíte, že je vám to beztak plat prtné – ruce jsou pořád mokré, zpocené, a nehty se třepí jedna radost.

A tak si říkám, že tu toho není zase tak moc, co z toho vytřískat.

  • Peníze, respektive úspory na věci budoucí
  • Zlepšení kondičky cyklistikou a vůbec pohybem, otužování se (ta jóga by asi bodla, ale kdo na to má brát po práci energii?)
  • Co nejvíc pěkných fotek a co nejčastější uvědomování si, kde to vlastně jsem, a vděčnosti, jakou za to cítím
  • Pokusy se stravováním – dnes dorazil lepší mixér, ale vůbec, za tu dobu snad budeme mít čas ozkoušet všechno, co ozkoušet chceme, a na podzim, až se práce zklidní, si možná dáme i nějaký pořádný detox, abychom dorazili to hubnutí 🙂

Až dojedu domů, budu si chtít v první řadě odpočinout, to je jasné. Užívat si komfortu nicnedělání, civilizace (normální kohoutky!) a možností velkoměsta (stejně se z té Prahy akorát zblázním. Hluk, smrad, v noci světla, že se nedá spát…). Ale i tak se nemůžu dočkat, až zase budu debordelizovat a zase ten život trochu měnit – protože debordelizování vždycky přináší příjemné změny, ulehčení, pocit svobody.

Těším se, jak budu vzpomínat na to všechno tady a jak budu zase krásně zdegenerovaná. V hlavě se mi budou věty tvořit anglicky, já je budu muset překládat do češtiny. Zase mi bude připadat, že naše domácnost je nejšpinavější místo na světě, budu propadat zoufalství z toho, že se naši pořád, i když na to měli další rok!, nepustili do rekonstrukce kuchyně a koupelny a že je všechno pořád při starém. Budu zběsile uklízet ledničku a snažit se mámě vtlouct nějaké zásady zdravého stravování. Budu se jí snažit vykopat ze svého pokoje, možná si koupím nový notebook a prodám starý počítač a s ním pak i velký PC stůl, abych si koupila nějaký menší. Konečně. Možná ale taky ne – myslím, že tohle celkem záleží na tom, jestli se ten můj stařeček dožije 🙂

Zjistím si nějaké clothes-swap a giveaway akce, abych to trochu urychlila. A budu zase o něco brutálnější. Naspeedovaná z Anglie nebudu řešit pár korun a raději se těch věcí vzdám zadarmo, abych měla volno ve skříni. A až budu příště balit, snad budu moudřejí a mnohem minimalističtější. Myslím, že Isles of Scilly nás dobře naučily, co se dá  nakupovat po internetu a bez čeho se člověk obejde. Třeba to tím bude jednodušší. Vážně by mě bavilo moct příště odjet jen s příručákem – a nebo klidně s velkým kufrem, ale lehkým.

A budu se vztekat nad rodinou. A budu si to užívat.

A třeba mě ten rok ještě překvapí. Třeba dám dohromady, když nic jiného, aspoň nějakou tu  básnickou sbírku. To by bylo fajn.