Na chatě
Na chatě už bylo zase pracovně. V sobotu se táta rozhodl posekat půlku zahrady, takže my s mámou a babičkou jsme měly co dělat po zbytek dne. Mokrá tráva se hrabe vůbec nejlíp. V neděli se pak pro změnu trhala jablka – která podle mě v tom sklepě stejně akorát do jara shnijí a zase se toho kvanta vyhodí. Ale třeba letos ne, třeba můj upravený stravovací přístup pomůže a sní se toho víc. A taky to hodlám ozkoušet na odšťavňovači, co jsem ho našla v kredenci. Jsem zvědavá, jestli je to takový krám, jak vypadá, nebo jestli to snad i bude fungovat.
Boj o udržení zdravého jídelníčku je v plném proudu. Jen co jsem přijela domů, už se to na mě valilo ze všech stran – rohlíky, chleba, salámy, šunka a prázdná lednice, kde není z čeho vařit. Ke špagetám leda rajský protlak, což už se poté, co jsem si zvykla na pořádná rajčata z konzervy, nedá žrát, zelenina nikde žádná a hned k večeři smažený sýr s domácí tatarkou, na kterou se člověk tak těší, ale jak mě z ní rozbolelo břicho! Nevím, asi ta cibule, ale člověku to zkazí zážitek.
O víkendu u babičky radši ani snad nemluvě 😀 Řízek s bramborovým salátem, tuny posvícenských koláčů, které prostě člověk nedovede přestat prasit, jednak proto, že jsou tak dobré, a jednak proto, že tam kromě práce a jezení není naprosto co dělat. K večeři chlebíčky, po obědě kafe s kravským mlékem, protože sojové jsem nechala doma, a najednou z toho všeho na mě padl splín jako hovado, kterému nijak nepomáhala hnusně zatažená obloha, zima a mokro. Zase jsem byla zpátky v Čechách, lapená rutinou, bez možnosti utéct, bez možnosti stravovat se nějak jinak. V kleci. Jako by mě někdo nutil ten řízek sníst. Jako bych přitom snad nechtěla nebo co. Nemám nic proti řízku, ale v Anglii měl člověk jak tyhle hříchy vyvážit, dal si k příštímu jídlo něco až nechutně zdravého a veganského, ale tady? To prostě nešlo, leda bych celý víkend žrala jabka a ořechy.
Tak se teď z toho budu dávat dohromady. Zase hezky zpátky k ovesným vločkám k snídani, na trhy či do zeleniny pro kvanta fazolek či asparágus, v krámě bych se mohla podívat po arborio rýži a spáchat italské risotto, najít kaufland a podívat se tam po doporučeném tofu salámu, navštívit vegan krámek v Karlíně a bio potraviny na Bělehradské, zajet si vyměnit libry a snad i koupit tramvajenku (ačkoli bych se ráda hecla se na to vykašlat a pokud to jen trochu jde, drandit všude koloběžkou – ovšem to je zase můj věčný boj se sociální fóbií a příšernou úzkostí s toho, že se za mnou lidi otáčí) a taky musím do elektra pro adaptér na kulmu na vlasy. Aby toho nebylo málo, měla jsem dnes takovou vizi, kterou dost možná spustil i ten splín – je to takový můj únikový plán pro tyhle situace, který se prostě vždycky automaticky spustí kdykoli si připadám trochu ztracená – dostanu hroznou chuť bláznivě si obarvit vlasy. Největší roli v tom ale asi hraje fakt, že sebou už tolik let tahám pořád ten samý kelímek tyrkysové, který se prostě nemůže dočkat, až ho vyplácám, a já si říkám, proč sakra ne? Co mi v tom pořád brání? Pro koho se pořád snažím vypadat normálně? 😀 Dneska jsem se tak zasnila a snad vůbec poprvé jsem se v té studené barvě normálně viděla a cítila se na to (normálně jsem zapřísáhlý červenáček). K vlnám by se to navíc vyloženě hodilo. Jen si holt zase prznit vlasy odbarvovačem… to jsou problémy tohleto. #firstworld jen to fikne.
Bylo ovšem o víkendu každopádně fajn vidět babičku. Kdyby se to teď trochu víc hodilo a nelezlo mi to do plánů, na pár dní bych tam s ní zůstala, ale mám pocit, že to nějak neklapne. Je tam příliš velká zima než aby to člověka pořádně lákalo, pokud zrovna táta nezadává úkoly, není tam co dělat, a navíc potřebuju být na příjmu kvůli domluvě dovolené. Offline volno by bylo fajn kdykoli jindy a 30 korun za internet denně tam dávat nebudu. Tak snad po dovolené, a nebo si holt budeme muset vystačit s víkendy.
P.S.: Taková sranda na závěr toho deníčkování – už jste slyšeli o cirkulární galifrejštině? Díky Rory a díky Mauděti jsem se do toho lehoulince dala a fakt mě to celkem baví luštit i dávat dohromady 🙂 Whoviani, zdalipak přečtete tohle? Pokud ne, stáhněte si v odkázaném článku návod a začněte studovat 😉 Je to sranda.
Taky mě neskutečně štve, že tady u nás prostě člověk ani zdravě jíst nemůže a obzvlášť když je doma u rodičů a nemůže si vařit sám, protože ho drahá maminka do kuchyně nepustí 😀 (můj případ….)
Co by nemohl, jasně že může 🙂 Jen to chce vědět, kam jít a co koupit. Já tomu teprve přicházím na kloub, ale už jsem dostala pár tipů, kam se podívat po veganských produktech.
Nepřečtu, ale přítel se naučil psát svoje jméno a spoustu dalších věcí. Nejsem pro tohle dost velký nadšenec :-D.
Pracování na chatě znám. Jablka se u nás sbírala ale zásadně na lisování a následné cpaní do beček. Hrabání trávy je poslední činnost, která mě baví. Nejvíce srandy jsem si u babičky vždy užila při pálení alkoholu. Jelikož se alkohol musel chladit, zbylo po pálení vždy velké množství vody. Táta to odnášel do vany a já se pak v té vaně teplé vody, skoro snad jen pět cm od okraje mohla rochnit celej večer. 😀
Jdi do tyrkysové, ale hlavně se nám pochlub!
Taky jsem včera začala čmárat jména lidí, co znám, a pár vět 😀 Fakt mě to baví a je super, že to jde. Ale Maude naznačovala, že si tak můžeme psát dopisy, což asi přece jenom nehrozí, ono to dost trvá 😀
Mně to hrabání nevadí, když je sucho a třeba i šajní, aby se u toho člověk opálil. Ale v tomhle mokru, kdy toho máš pořád plný hrábě? No to by mě picl.
U nás se nic nepálí, ani mošt se nedělá 😛 A jak bych si dala. Ale to by si to člověk musel nakrouhat a vymačkat sám 😀 Moc práce.
No, uvidim, jestli se hecnu 🙂
Jéé, autumn look, pěkné 🙂
Jinak neboj, dopisy v gallifreyštině ti posílat nebudu, ovšem kdyby byl čas .. 😛 =D
V ČR se dá stravovat stejně zdravě jako kdekoliv jinde, akorát to stojí víc práce a úsílí, nebo peněz. Ale kdo se s tim naučí pracovat, tomu už to pak nepřijde, když si vše dělá sám. Samozřejmě v cizině je to pohodlnější, co si budem povídat, ale u nás se to dá taky. Nicméně občas si zahřešit nad řízkem (smažákem) taky neni na škodu (dala bych si ho:))
Už to chtělo změnu! 🙂 Tak občas nějakou větičku… člověku to rozšíří obzory a trénuje mozek a upřímně řečeno mi i chybělo kreslení 😀 Je to skvělá záležitost.
Asi někdy přiměju Míru, abychom společně zkusili to tvé kokosové mléko. Sama se do toho nějak nehecnu, nevím, tady u nás doma je prostě taková totálně neispirovaná zakonzervovaná atmosféra, co mě už dopředu odradí téměř od jakýchkoli podobných pokusů 😛 Ale chtěla bych si to zkusit.
No jo, dnešním dnem tady začala zima, zažila jsem tady skoro 4 měsíce léta a teď už je chladno, všude listí a hlavně vichr jak hovado. Ale taky to má něco do sebe.
Jo, přesně tak, občasná větička neurazí 😀
K tomu Míru skutečně nepotřebuješ, třeba tě podpoří aspoň na dálku, je to fakt hrozně jednoduchý a výsledek výbornej..