Na chatě
Na chatě už bylo zase pracovně. V sobotu se táta rozhodl posekat půlku zahrady, takže my s mámou a babičkou jsme měly co dělat po zbytek dne. Mokrá tráva se hrabe vůbec nejlíp. V neděli se pak pro změnu trhala jablka – která podle mě v tom sklepě stejně akorát do jara shnijí a zase se toho kvanta vyhodí. Ale třeba letos ne, třeba můj upravený stravovací přístup pomůže a sní se toho víc. A taky to hodlám ozkoušet na odšťavňovači, co jsem ho našla v kredenci. Jsem zvědavá, jestli je to takový krám, jak vypadá, nebo jestli to snad i bude fungovat.
Boj o udržení zdravého jídelníčku je v plném proudu. Jen co jsem přijela domů, už se to na mě valilo ze všech stran – rohlíky, chleba, salámy, šunka a prázdná lednice, kde není z čeho vařit. Ke špagetám leda rajský protlak, což už se poté, co jsem si zvykla na pořádná rajčata z konzervy, nedá žrát, zelenina nikde žádná a hned k večeři smažený sýr s domácí tatarkou, na kterou se člověk tak těší, ale jak mě z ní rozbolelo břicho! Nevím, asi ta cibule, ale člověku to zkazí zážitek.
O víkendu u babičky radši ani snad nemluvě Řízek s bramborovým salátem, tuny posvícenských koláčů, které prostě člověk nedovede přestat prasit, jednak proto, že jsou tak dobré, a jednak proto, že tam kromě práce a jezení není naprosto co dělat. K večeři chlebíčky, po obědě kafe s kravským mlékem, protože sojové jsem nechala doma, a najednou z toho všeho na mě padl splín jako hovado, kterému nijak nepomáhala hnusně zatažená obloha, zima a mokro. Zase jsem byla zpátky v Čechách, lapená rutinou, bez možnosti utéct, bez možnosti stravovat se nějak jinak. V kleci. Jako by mě někdo nutil ten řízek sníst. Jako bych přitom snad nechtěla nebo co. Nemám nic proti řízku, ale v Anglii měl člověk jak tyhle hříchy vyvážit, dal si k příštímu jídlo něco až nechutně zdravého a veganského, ale tady? To prostě nešlo, leda bych celý víkend žrala jabka a ořechy.
Tak se teď z toho budu dávat dohromady. Zase hezky zpátky k ovesným vločkám k snídani, na trhy či do zeleniny pro kvanta fazolek či asparágus, v krámě bych se mohla podívat po arborio rýži a spáchat italské risotto, najít kaufland a podívat se tam po doporučeném tofu salámu, navštívit vegan krámek v Karlíně a bio potraviny na Bělehradské, zajet si vyměnit libry a snad i koupit tramvajenku (ačkoli bych se ráda hecla se na to vykašlat a pokud to jen trochu jde, drandit všude koloběžkou – ovšem to je zase můj věčný boj se sociální fóbií a příšernou úzkostí s toho, že se za mnou lidi otáčí) a taky musím do elektra pro adaptér na kulmu na vlasy. Aby toho nebylo málo, měla jsem dnes takovou vizi, kterou dost možná spustil i ten splín – je to takový můj únikový plán pro tyhle situace, který se prostě vždycky automaticky spustí kdykoli si připadám trochu ztracená – dostanu hroznou chuť bláznivě si obarvit vlasy. Největší roli v tom ale asi hraje fakt, že sebou už tolik let tahám pořád ten samý kelímek tyrkysové, který se prostě nemůže dočkat, až ho vyplácám, a já si říkám, proč sakra ne? Co mi v tom pořád brání? Pro koho se pořád snažím vypadat normálně? Dneska jsem se tak zasnila a snad vůbec poprvé jsem se v té studené barvě normálně viděla a cítila se na to (normálně jsem zapřísáhlý červenáček). K vlnám by se to navíc vyloženě hodilo. Jen si holt zase prznit vlasy odbarvovačem… to jsou problémy tohleto. #firstworld jen to fikne.
Bylo ovšem o víkendu každopádně fajn vidět babičku. Kdyby se to teď trochu víc hodilo a nelezlo mi to do plánů, na pár dní bych tam s ní zůstala, ale mám pocit, že to nějak neklapne. Je tam příliš velká zima než aby to člověka pořádně lákalo, pokud zrovna táta nezadává úkoly, není tam co dělat, a navíc potřebuju být na příjmu kvůli domluvě dovolené. Offline volno by bylo fajn kdykoli jindy a 30 korun za internet denně tam dávat nebudu. Tak snad po dovolené, a nebo si holt budeme muset vystačit s víkendy.
P.S.: Taková sranda na závěr toho deníčkování – už jste slyšeli o cirkulární galifrejštině? Díky Rory a díky Mauděti jsem se do toho lehoulince dala a fakt mě to celkem baví luštit i dávat dohromady Whoviani, zdalipak přečtete tohle? Pokud ne, stáhněte si v odkázaném článku návod a začněte studovat
Je to sranda.
Taky mě neskutečně štve, že tady u nás prostě člověk ani zdravě jíst nemůže a obzvlášť když je doma u rodičů a nemůže si vařit sám, protože ho drahá maminka do kuchyně nepustí
(můj případ….)
Co by nemohl, jasně že může
Jen to chce vědět, kam jít a co koupit. Já tomu teprve přicházím na kloub, ale už jsem dostala pár tipů, kam se podívat po veganských produktech.
Nepřečtu, ale přítel se naučil psát svoje jméno a spoustu dalších věcí. Nejsem pro tohle dost velký nadšenec :-D.
Pracování na chatě znám. Jablka se u nás sbírala ale zásadně na lisování a následné cpaní do beček. Hrabání trávy je poslední činnost, která mě baví. Nejvíce srandy jsem si u babičky vždy užila při pálení alkoholu. Jelikož se alkohol musel chladit, zbylo po pálení vždy velké množství vody. Táta to odnášel do vany a já se pak v té vaně teplé vody, skoro snad jen pět cm od okraje mohla rochnit celej večer.
Jdi do tyrkysové, ale hlavně se nám pochlub!
Taky jsem včera začala čmárat jména lidí, co znám, a pár vět
Fakt mě to baví a je super, že to jde. Ale Maude naznačovala, že si tak můžeme psát dopisy, což asi přece jenom nehrozí, ono to dost trvá 
Mně to hrabání nevadí, když je sucho a třeba i šajní, aby se u toho člověk opálil. Ale v tomhle mokru, kdy toho máš pořád plný hrábě? No to by mě picl.
U nás se nic nepálí, ani mošt se nedělá
A jak bych si dala. Ale to by si to člověk musel nakrouhat a vymačkat sám
Moc práce.
No, uvidim, jestli se hecnu
Jéé, autumn look, pěkné
=D
Jinak neboj, dopisy v gallifreyštině ti posílat nebudu, ovšem kdyby byl čas ..
V ČR se dá stravovat stejně zdravě jako kdekoliv jinde, akorát to stojí víc práce a úsílí, nebo peněz. Ale kdo se s tim naučí pracovat, tomu už to pak nepřijde, když si vše dělá sám. Samozřejmě v cizině je to pohodlnější, co si budem povídat, ale u nás se to dá taky. Nicméně občas si zahřešit nad řízkem (smažákem) taky neni na škodu (dala bych si ho:))
Už to chtělo změnu!
Tak občas nějakou větičku… člověku to rozšíří obzory a trénuje mozek a upřímně řečeno mi i chybělo kreslení
Je to skvělá záležitost.
Asi někdy přiměju Míru, abychom společně zkusili to tvé kokosové mléko. Sama se do toho nějak nehecnu, nevím, tady u nás doma je prostě taková totálně neispirovaná zakonzervovaná atmosféra, co mě už dopředu odradí téměř od jakýchkoli podobných pokusů
Ale chtěla bych si to zkusit.
No jo, dnešním dnem tady začala zima, zažila jsem tady skoro 4 měsíce léta a teď už je chladno, všude listí a hlavně vichr jak hovado. Ale taky to má něco do sebe.
Jo, přesně tak, občasná větička neurazí
K tomu Míru skutečně nepotřebuješ, třeba tě podpoří aspoň na dálku, je to fakt hrozně jednoduchý a výsledek výbornej..